Translate

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Διανύουμε μια εποχή μεταβατική.

Το μεταβατικό στάδιο της εποχής που διανύουμε, έγκειται στο ότι ενώ όλοι ακούμε και μιλάμε για κρίση κοινωνική, πολιτική, οικονομική, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε μέσα μας αλλά και από την ιστορία της ανθρωπότητας και της πατρίδας μας ότι η μετάβαση σε ένα ανώτερο πεδίο ή στάδιο εξέλιξης πάντα περνάει από το στάδιο της «κρίσης», της φαινομενικής στατικότητας ή, αν θέλετε, ακόμη και της οπισθοδρόμησης.


Ο διάχυτος φόβος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας, που ουσιαστικά οδηγήθηκε, με την ανοχή και την συμμετοχή των κυβερνώντων, στο θυσιαστήριο, προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο του εξιλαστηρίου θύματος, για την ικανοποίηση εν μέρει της απάνθρωπης πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργεί ένα θολό και ομιχλώδες τοπίο, κατάλληλο μόνο για την θρέψη του υπανθρώπου. Δηλαδή τελείως ακατάλληλο.

Μέσα όμως από την «κρίση», τους φόβους, την αβεβαιότητα, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική αστάθεια μπορεί ανά πάσα στιγμή να γεννηθεί μια ιδέα στο νου και την καρδιά του κάθε ενός μας. Κι αυτή η γέννηση να σημάνει το τέλος του φόβου, της κρίσης, του θολού τοπίου. Αυτή η ιδέα μπορεί να είναι απλά η αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Μπορεί να είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιος /ποια είμαι; Η απάντηση μπορεί να είναι μια αποκάλυψη της, από πάντα γνωστής, αλήθειας!

Ποιος όμως είναι ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε την δεδομένη στιγμή, που ζούμε σε αυτή τη χώρα, σε αυτόν τον κόσμο; Ποια η στάση μας; Πόση ευθύνη μας αναλογεί; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διευκολύνουμε, από τη θέση μας ο καθένας, αυτή τη μετάβαση;

Να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Έτσι ώστε αυτή η κρίση να γίνει ευκαιρία. Ας κάνουμε ένα βήμα πλάι μας και θα δούμε εντελώς διαφορετικά τον κόσμο αυτόν. Ας απαγκιστρωθούμε από αυτά που μας απειλούν ότι θα χάσουμε. Ας γελάμε κάθε φορά που διακρίνουμε ότι κάποιος με όποιο τρόπο προσπαθεί να μας γεμίσει φόβο και τρόμο.
Και ας ξεκινήσουμε από τώρα να πάρουμε τις επιλογές στα χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: