Translate

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Δραματική η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λιβαδειάς

Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λιβαδειάς, σύμφωνα με όσα διαφάνηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον οικονομικό απολογισμό – ισολογισμό, εσόδων - εξόδων 2006. Στην συνεδρίαση συμμετείχε ορκωτός λογιστής που ασχολήθηκε με τον απολογισμό επισημαίνοντας, εκτός των άλλων, την αδυναμία του Δήμου να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Την ανάλυση των πινάκων και τις επεξηγήσεις, έκανε, ο Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου κ. Καλλιαντάσης, που με την εμπειρία του ξεχώρισε τα αδύνατα σημεία της οικονομικής κατάστασης κι επέστησε την προσοχή για το μέλλον.

Δήμαρχος Λιβαδειάς Δημήτρης Τσιφής: Μας λένε επικίνδυνη δημοτική αρχή…

Στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Λιβαδειάς ενώ αναφερόμενος στα χρέη τόνισε ότι δεν τα χρωστάει η παρούσα δημοτική αρχή αλλά οι προηγούμενες…:
«Θα ’θελα απόψε να αναφερθώ στην αντιπολίτευση, όλη την αντιπολίτευση, κι ελάσσονα και μείζονα, διότι τις προηγούμενες μέρες μας έλεγε ότι είμαστε επικίνδυνη δημοτική αρχή. Πράγματι είμαστε επικίνδυνοι, διότι πήραμε χρεωμένο το δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις χρεωμένες και τον δήμο Λιβαδειάς χρεωμένο και τη ΔΕΤΕΛ χρεωμένη και προσπαθούμε να τις ξεχρεώσουμε και είμαστε επικίνδυνη δημοτική αρχή (…) Τώρα αν ο δήμος χρωστάει, δεν τα χρωστάμε εμείς. Η ΔΕΠΑΛ χρωστάει 3 εκ. ευρώ, δεν την έφτιαξα εγώ τη ΔΕΠΑΛ, άλλοι προηγούμενοι την έφτιαξαν, η ΔΕΤΕΛ χρωστάει 650.000 ευρώ δεν την έφτιαξα εγώ.
Κι εμείς πάμε να ξεχρεώσουμε την ιστορία και τη ΔΕΠΑΛ να ξεχρεώσουμε και τους εργαζόμενους να αποκαταστήσουμε και τη ΔΕΤΕΛ να τελειώσουμε και να αποκαταστήσουμε τους εργαζόμενους».


Στάση και απόψεις των μειοψηφιών

Χρήστος Παλαιολόγος: Ο Δήμος Λιβαδειάς είναι υπό κατάρρευση


Σύσσωμη η μείζονα μειοψηφία καταψήφισε τον απολογισμό – ισολογισμό.
Για τεράστια πλασματικότητα που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια στους οικονομικούς απολογισμούς – ισολογισμούς (από την προηγούμενη δημοτική αρχή) μίλησε ο αρχηγός της μείζονος πλειοψηφίας κ. Χ. Παλαιολόγος, τονιζοντας ότι τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία είναι κατά 50% λιγότερα σε έσοδα κι έξοδα, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι ο δήμος είναι υπό κατάρρευση:
«Εκείνο που διαπιστώνεται σε αυτόν τον απολογισμό, με τον πιο τραγικό τρόπο και επισημαίνεται, κομψά μεν αλλά και, από τον ορκωτό λογιστή, είναι ότι ο Δήμος ουσιαστικά είναι υπό κατάρρευση!
Αν λάβουμε υπόψη την αδυναμία πληρωμής των χρημάτων σε σχέση με αυτούς που χρωστάει ο Δήμος , προμηθευτές κ.λ.π. και σε σχέση με τα έσοδα τα οποία δεν εισπράττει, κάνοντας μια πολιτική επιλεκτική εις βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων διότι όλοι οι φορολογούμενοι τα δημοτικά τέλη τα πληρώνουν μέχρι τελευταία δραχμή , αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη κάθε χρόνο, τα προηγούμενα χρόνια όμως κατηγορίες επαγγελματιών της πόλης που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν έσοδα και η δημοτική αρχή να εισπράξει τα έσοδα δεν τα εισπράττει ποτέ.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι αν λάβει κανείς υπόψη ότι η δημοτική αρχή πήρε μια απόφαση για την Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων (ΔΕΤΕΛ) κι έρχεται η χιονοστιβάδα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΛ), τότε ο δήμος ουσιαστικά είναι υπό κατάρρευση.
Προειδοποιήσαμε και είπαμε ότι αν δεν παρθούν αποστάσεις και μέτρα όσο δυνατόν γρηγορότερα, ήδη είμαστε στον 10ο μήνα της νέας δημοτικής αρχής, τότε τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά και θα ζήσουμε τραγικές στιγμές σε αυτή την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου».

Λουκάς Ανέστης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με λευκό

Συνειδητή πολιτική πράξη χαρακτήρισε ο Λουκάς Ανέστης την στάση του ψηφίζοντας λευκό και κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου για τη δημοτική αρχή:
«Θα έλεγε κανένας ότι η τυπική διαδικασία πράγματι τηρήθηκε, όμως από την συζήτηση αλλά και από την ανάγνωση στοιχείων αυτού του ισολογισμού και κυρίως από την ανάλυση στην οποία προέβη ο οικονομικός διευθυντής διαπιστώνει κανένας την ύπαρξη ουσιαστικών σημαντικών οικονομικών ζητημάτων για το δήμο Λιβαδειάς.
Έτσι λοιπόν με την τοποθέτηση μου αυτή να μην υπερψηφίσω να μην εγκρίνω θέλω να δώσω ένα μήνυμα προς τη νέα δημοτική αρχή, ελπίζω να το έλαβε και να το αξιοποιήσει ότι πρέπει να σκύψει πολύ εντατικά πάνω στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λιβαδειάς τα οποία μπορεί μέχρι σήμερα να μην εμφανίζονται με εκρηκτική διάσταση αλλά κοντά είναι ο καιρός όπου θα βρεθούμε μάρτυρες οικονομικής κατάρρευσης του δήμου».

Αλέξανδρος Μητάς: Να εισπραχθούν οι οφειλές προηγούμενων ετών


Στην οικονομική κρίση που περνούν οι δήμοι τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο κ. Μητάς ενώ πρότεινε να εισπραχθούν οφειλές προηγουμένων ετών:
«Πολιτικά θα πω το εξής, αποδεικνύεται καθημερινά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι οι δήμοι περνάν μια οικονομική κρίση. Βέβαια υπήρξανε τελευταία κάποια εργαλεία όπως είναι ο «Θησέας» όπως είναι ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία έδωσαν κάποιες ανάσες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πράγματι σήμερα κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου, θα πρέπει κάποια στιγμή η πολιτική που ακολουθεί ο δήμος σε ότι αφορά για παράδειγμα τις όφειλες προηγουμένων ετών να ασκηθεί μια τέτοια πολιτική ούτως ώστε οι πολίτες που οφείλουν ένα μεγάλο πόσο, που ανέρχεται γύρω στο 1,8 εκ. στο δήμο Λιβαδειάς, να πληρώσουν, έτσι ώστε να ανασάνει οικονομικά ο δήμος, κι αν θέλετε, να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για έργα στην πόλη»

Νώντας Κοτσικώνας: Και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν κινείται διεκδικητικά

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τον κ. Κοτσικώνα κινείται και η παρούσα Δημοτική Αρχή όπως και η προηγούμενη με αποτέλεσμα να μην διεκδικεί και να μην λαμβάνει αυτά που δικαιούται:
«Ο ισολογισμός και ο απολογισμός είναι δυο λέξεις που έχουν τυπικό χαρακτήρα για το δήμο κατά την γνώμη μας όμως έχουν και ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό το λόγο εμείς καταψηφίσαμε τον ισολογισμό - απολογισμό του 2006, δηλαδή της προηγούμενης δημοτικής αρχής διότι κινήθηκε σε βαθιά αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Τα έσοδα του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, πράγματι είναι πενιχρά, πολύ κατώτερα των απαιτήσεων και γι’ αυτό ακριβώς δεν μπόρεσε, όπως και η σημερινή δημοτική αρχή στον προϋπολογισμό που έκανε για το 2007 δεν μπόρεσε, να προϋπολογίσει σε όφελος του λαού τα έσοδα του δήμου και να κάνει τα κατάλληλα έργα, να παρέχει τις ανάλογες υπηρεσίες στους δημότες. Δυστυχώς και η σημερινή δημοτική αρχή δεν κινείται σε κατεύθυνση διεκδικητή προκειμένου τα έσοδα που δικαιούται ο δήμος να τα έχει, για να μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει!».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Και κλάμα η κυρία" μες στο Δημαρχείο...
Δεν τα λες όλα... Τα σημαντικά τα παρέλειψες! Πες μας τι ψηφισε η Νικη Δημακοπουλου.. και γιατί είπε στο Τσιφή "οταν με χρειαζοσαταν ήμουνα καλή";
Τι γραμματια πληρωνει η κυρια;

Ο Δημαρχος τι ανεκδοτα σας έλεγε παλι και γελουσατε. Αντε τα έχετε κανει όλοι πλακακια εκει περα...

Μαρία είπε...

Δημότη Λεβαδεων, δεν θα σου πω αν και γιατι γελουσαμε...
Πλακα έχει με τα ...πλακακια

Το μπλογκ μας δεχεται όλα τα σχόλια, ακόμη και αυτα που είναι προσβλητικά για μας...

αλλα δεν δεχομαστε να μας πεις πώς θα κανουμε τη δουλεια μας

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΑΓΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΔΙΧΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΑΓΝΟΙΑ?
ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΡΧΗ ΠΟΛΗΣ!!!!!!!!