Translate

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΠΑΛ = ΑΔΙΕΞΟΔΟ


Πού οδηγεί τη ΔΕΠΑΛ η έλλειψη σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής;

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη ΔΕΠΑΛ, με το οικονομικό αδιέξοδο, την αδυναμία εξεύρεσης οποιασδήποτε λύσης, το κλείσιμο των καταστημάτων και την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων, προκάλεσε, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας μετά και την σχετική ερώτηση του κ. Παλαιολόγου άσκησαν σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή, κατηγορώντας την για έλλειψη σχεδιασμού που οδηγεί την επιχείρηση στον αφανισμό της και τις 60 οικογένειες των εργαζόμενων στην ανεργία. Ο Δήμαρχος Λιβαδειάς διευκρίνισε ότι είναι αδύνατον αυτή την χρονική στιγμή να γίνει διάλυση της ΔΕΠΑΛ και ανασυγκρότησή της σε δυο επιχειρήσεις, όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν μέσω της Δημοτικής επιχείρησης (Βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π.). Κατηγόρησε τους εργαζόμενους για το κλείσιμο των καταστημάτων και τους κάλεσε να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας. Όσο για τις φήμες περί ενοικίασης των καταστημάτων σε ιδιώτες, ο κ. Τσιφής τις διέψευσε καθώς έχουν παραχωρηθεί στο δήμο από τον ΕΟΤ μόνο για χρήση.

Τι λένε οι εργαζόμενοι
Μετά από την δημοσιοποίηση των δηλώσεων του Δημάρχου, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και ο Πρόεδρος του ΔΣ, Αλέξανδρος Καρκάνας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε όλο και συχνότερα μάρτυρες μιας αγωνιώδους προσπάθειας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΠΑΛ, να μετατεθούν οι ευθύνες όλων εκείνων που επί σειρά ετών ασκούν Διοίκηση, με διαφορετικό κάθε φορά όνομα, στους μόνους που δε φέρουν ευθύνη για την κατάντια της ΔΕΠΑΛ, τους εργαζόμενους. Η καθεμία από τις Διοικήσεις που πέρασαν κατηγορεί την προηγούμενη, κι όλες μαζί τους εργαζόμενους για τα συσσωρευμένα προβλήματα της Επιχείρησης. Δεν αποτελεί πρωτοτυπία του κ. Τσιφή το επιχείρημα ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους….! Το ίδιο έλεγε κι ο κ. Ρούσσαρης όταν ανέλαβε…! Ότι δηλαδή τα χρέη είναι του κ. Παλαιολόγου κι εκείνος είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους….
Το γεγονός είναι ότι από το 2000 -οπότε κι άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα- μέχρι και σήμερα, η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών κυμαίνεται από 3 έως 10 και σε κάποιες περιπτώσεις και 12 μήνες. Το να λέει η σημερινή Δημοτική Αρχή ότι μέχρι σήμερα έχει πληρώσει «400.000 στους εργαζόμενους και μόνο 180.000 στους προμηθευτές», δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική καθώς αποκρύπτει ότι στο πρώτο ποσόν (που δεν είναι και ακριβές) περιλαμβάνονται μισθοδοσίες, δώρα, επιδόματα, άδειες κλπ για 60 εργαζόμενους, ενώ αντίθετα το δεύτερο ποσόν αφορά εξοφλήσεις τιμολογίων ενός εξαμήνου, 20 προμηθευτών.
Η προσπάθεια που γίνεται να βρεθούμε σε κόντρα με τους προμηθευτές πέφτει στο κενό, καθώς εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο απ` αυτό που μας ανήκει. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, σημασία δεν έχει τι έδωσες, αλλά τι έπρεπε να είχες δώσει. Και το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι 60 οικογένειες έχουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα 6 έως 10 και πλέον μηνών.
Οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά της Κρύας βρίσκονται εδώ κι ένα περίπου μήνα σε επίσχεση εργασίας, όχι από καπρίτσιο αλλά σε αναζήτηση μεροκάματου και του επιδόματος του ΟΑΕΔ προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Τα 4 τελευταία χρόνια, ο μοναδικός τρόπος μέσω του οποίου πληρώνονται οι εργαζόμενοι είναι τα δικαστήρια κι η Διοίκηση οφείλει να δώσει λύση, αντί να προσπαθεί επικοινωνιακά να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους.
Τεράστια ερωτηματικά μένουν αναπάντητα:
• Με ποιο τρόπο θα γίνει ο περιβόητος διαχωρισμός της ΔΕΠΑΛ;
• Το λεγόμενο «κοινωφελές τμήμα» θα περάσει στο Δήμο ή όχι;
• Τι θα γίνει με τα μαγαζιά; Τι διαβουλεύσεις γίνονται με συγκεκριμένους ιδιώτες, προτάσεις των οποίων έχουν φτάσει να γίνονται ακόμα και προς το Σωματείο Εργαζομένων;
• Τι κινήσεις έχουν γίνει για την ανανέωση της σύμβασης με τον ΕΟΤ για το ΞΕΝΙΑ; ΖΗΤΑΜΕ
• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
• Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ανεξάρτητα από την τύχη της επιχείρησης. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Λεβαδέων, βεβαίως δημιουργήθηκαν από τον κ. Παλαιολόγο, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι «παιδιά του Παλαιολόγου».
Η εργασία είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και μάλιστα μόνιμη και σταθερή, με πλήρη δικαιώματα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.
Για το Δ.Σ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΚΑΝΑΣ




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

can u leave ur phone number to me???