Translate

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Τέλος στις εγκρίσεις Μ.Π.Ε. από τη ΝΑΒ



Καμία έγκριση για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν θα δίνεται πλέον από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας, έως ότου το ΥΠΕΧΩΔΕ δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στη Βοιωτία.

Αποφασισμένοι και παρά τις πολιτικές και κομματικές διαφοροποιήσεις, σύσσωμοι, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Βοιωτίας, μετά από πρόταση του Νομάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά πήραν την παραπάνω απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (26-7-07).

Συγκεκριμένα ο κ. Περγαντάς δήλωσε: «Επειδή τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο, επειδή η ΝΑΒ έχει πάρα πολύ συγκεκριμένες θέσεις, πολύ γνωστές εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχαμε μάλιστα δεσμεύσει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά ότι θα προχωρήσει σε εξυγίανση του Ασωπού ποταμού ότι θα μπει τάξη στην άναρχη δόμηση στην ευρύτερη περιοχή, ότι θα λειτουργήσει με ειδικούς επιστήμονες γραφείο περιβάλλοντος στη νομαρχία, για τους ελέγχους. Επειδή δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, σήμερα, με πρόταση μου, από δω και στο εξής το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας θα απορρίπτει συλλήβδην όλες τις ΜΠΕ οι οποίες αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Αυτή η κίνηση έχει ένα προφανή σκοπό δεν θα επιτρέψουμε όσον αφορά εμάς κανενός είδους νέα επένδυση πριν δεσμευτεί πολύ συγκεκριμένα και με χρονοδιαγράμματα ο Υπ. ΠΕΧΩΔΕ ότι θα δώσει την προσδοκώμενη λύση στο θέμα».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, εκπρόσωποι του συνδέσμου 33 δήμων του Κορινθιακού Κόλπου και η Ομοσπονδία των οικολογικών συλλόγων για την προστασία του Κορινθιακού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου δηλώνοντας δυναμικά το παρόν τους. Στόχος τους, η διαμαρτυρία για την σχεδιαζόμενη οικολογική καταστροφή και η αποτροπή της λήψης θετικής απόφασης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ομίλου Μυτιληναίου στην Αντίκυρα, με όρους που δυναμιτίζουν την ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφεραν στην ανακοίνωση τους, απαιτώντας να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της υγείας της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βοιωτίας.

Ο Εκπρόσωπος της ΑτΕ κ. Μπουφούνος, τοποθετήθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης υποστηρίζοντας τις θέσεις της εταιρείας και αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχουν γίνει και που διαρκώς γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Παπαγγελής αναφέρθηκε στο πόρισμα της ομάδας του Πολυτεχνείου ενώ ο Νομάρχης Βοιωτίας είπε σχετικά: «Έχουμε λάβει τα πορίσματα της μελέτης της ομάδας του Πολυτεχνείου την οποία ορίσαμε μαζί με την ΤΕΔΚ και σύμφωνα με αυτή την μελέτη υπάρχουν πραγματικά προβλήματα λειτουργίας στο Αλουμίνιο και υπάρχουν και ζητήματα που θίγουν το περιβάλλον. Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό και πολιτικά αλλά και ουσιαστικά έκανα πρόταση απόρριψης της μελέτης».
Στην διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων και ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην ΑτΕ.

Ο Αλέκος Καρκάνας εκπροσωπώντας την Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον τοποθετήθηκε ως εξής: «Σήμερα η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον έκανε μια δυναμική παρουσίαση στο νομαρχιακό συμβούλιο. Τελικά ίσως κάτω από την πίεση, ίσως μετά από πολιτική σκέψη, η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση του νομαρχιακού συμβουλίου αρνήθηκαν να γνωμοδοτήσουν θετικά στους περιβαλλοντικούς όρους του Ομίλου Μυτιληναίου και αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον κι από μας κι από τους ίδιους.
Δηλαδή θα πρέπει πλέον κι εφόσον συμφωνούμε με αυτά που ακούσαμε η ήδη υπάρχουσα μονάδα αλουμινίου μολύνει θα πρέπει μετά τις 29 του μηνός που λήγουν οι ημερομηνίες να αρχίσουν οι έλεγχοι στην υπάρχουσα μονάδα.
Εφόσον η ΝΑΒ πλέον είναι με το μέρος μας, συμπαρίσταται στην Συμπαράταξη δηλαδή, θα πρέπει ότι αγώνας χρειάζεται να δοθεί στην Αθήνα πλέον και στο ΥΠΕΧΩΔΕ να είναι επίσης μαζί μας».

Παρά το γεγονός της ομοφωνίας στην απόφαση, ωστόσο ο κ. Γκιγόπουλος στηλίτευσε την ως τώρα στάση της πλειοψηφίας και μίλησε για αποσπασματικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται εκ του πονηρού: «Εδώ βλέπουμε μια αλλαγή από την πλειοψηφία, το Νομάρχη και την πλειοψηφία του Ν.Σ.Β. που ουσιαστικά ήρθαν και δέχονται αυτό που λέμε εμείς από την αρχή. Λέγαμε δηλαδη ότι από την στιγμή που δεν παίρνονται μέτρα δεν μπορούνε αυτές οι μελέτες να εγκρίνονται. Αυτή η αλλαγή πιστεύω ότι είναι εκ του πονηρού γιατί δεν προχωράει παραπέρα σε άλλα μέτρα. Με την έννοια πια, ότι πράγματι χρειάζεται να παρθούνε πρωτοβουλίες αλλά οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορεί να είναι ούτε αποσπασματικές ούτε για το θεαθήναι και στην προκείμενη περίπτωση θεωρώ ότι έγινε επειδή είχε μαζευτεί κόσμος».
Για συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στο περιβάλλον μίλησε και ο κ. Ρούσσαρης: «Μετά από 11 μήνες, αυτά που λέγαμε εμείς ήρθε σήμερα να τα επιβεβαιώσει ο κ. Νομάρχης κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής. Νομίζω θα προσφέρουμε πολλά στην κοινωνία πέρα από την κομματική ή πολιτική ταυτότητα που έχει ο καθένας αν ενωθούμε σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος».


Ο Νομάρχης τόνισε, εκτός των άλλων, ότι το περιβάλλον αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΑΒ ευχαριστώντας τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση: «Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τους πολίτες που ήταν εδώ. Τους ακούσαμε με προσοχή, μας άκουσαν με προσοχή και πραγματικά δέχτηκαν θετικά τις θέσεις του νομαρχιακού συμβουλίου και βεβαίως τις θέσεις και απόψεις εμού προσωπικά. Το περιβάλλον για μας θα αποτελέσει ένα πρώτο μεγάλο ζήτημα, ένα θέμα αιχμής. Θα είναι ψηλά στην ατζέντα μας και βεβαίως θα πάρουμε μια σειρά πρωτοβουλίες όπου θα τακτοποιηθούν ζητήματα τα οποία αυτή την στιγμή δημιουργούν πολλά και σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά μας δουλεύουν οι άνθρωποι; Δηλαδη τόσα χρόνια που ήταν η Νομαρχία; Ερήμην της γινόνταν όλα;

Μαρία είπε...

Εκτος από τη Νομαρχια και το ΥΠΕΧΩΔΕ συνυπευθυνοι είμαστε κι εμεις οι πολιτες. Που βολευόμαστε στον καναπε μπροστα στην τηλεόραση. Επιτελους ας ενεργοποιηθουμε...