Translate

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Εξασθενές χρώμιο

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙΠΕ Οινόφυτων Σχηματαρίου, σχετικά με τη μόλυνση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά την αποκάλυψη της ανίχνευσης εξασθενούς χρωμίου στα νερά των περιοχών.
Τα ερωτήματα, που κυρίως απασχολούν, έχουν να κάνουν με το τι και πότε θα κάνουν κάτι για την κατάσταση τα συναρμόδια υπουργεία, τι έκανε και τι θα κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας.

Γνωστό τοις πάσι είναι επίσης ότι η κατάσταση με το νερό έφτασε στο απροχώρητο, για να αποκαλυφθεί, ενώ πολλές βιομηχανίες ρυπαίνουν το περιβάλλον λόγω ελλιπών ελέγχων ή σε κάποιες περιπτώσεις και με την ανοχή των υπεύθυνων φορέων.
Ο Νομάρχης Βοιωτίας εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση συγκάλεσε σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντινομάρχες και οι Δήμαρχοι Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Τανάγρας, προκείμενου να παρθούν αποφάσεις για τον περαιτέρω χειρισμό της κατάστασης με την ευκαιρία της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Περγαντάς αναφερόμενος στα μέτρα που ζητάει, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υπ. Ανάπτυξης και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, τόσο η ΝΑΒ όσο και η ΤΕΔΚ, να παρθούν για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, τόνισε:
«Ζητάμε εξυγίανση της ΒΙΠΕ Οινοφύτων –Σχηματαρίου. Ζητάμε τον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό στον Αυλώνα ώστε να λυθεί άπαξ και δια παντός το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού.
Ζητάμε την οργανωμένη υποδοχή βιομηχανιών με τη δημιουργία ΒΙΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.
Ζητάμε να συνδεθούν όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή οι Δήμοι αυτοί να υδρεύονται από τις γεωτρήσεις.
Πάγιο αίτημα μας η στελέχωση της νομαρχίας με προσωπικό αναγκαίο για περιβαλλοντικούς έλεγχους που, παρά τις υποσχέσεις όλων αυτών των χρόνων, δεν έχει ικανοποιηθεί.
Θέλουμε άμεσα στελέχωση της νομαρχίας για να δημιουργήσουμε και γραφείο περιβάλλοντος στον δήμο Οινοφύτων, έτσι ώστε να λυθεί το ζήτημα των ελέγχων.
Αυτές είναι πάγιες κοινές θέσεις και πρώτη μας προτεραιότητα γι’ αυτή την τετραετία».
Ο κ. Περγαντάς ξεκαθάρισε ότι οι φορείς της Βοιωτίας είναι διατεθειμένοι να φτάσουν σε ακραίους τρόπους αντίδρασης αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα.
Οι Δήμαρχοι των περιοχών αναφέρθηκαν και στα επιμέρους προβλήματα των περιοχών τους επισημαίνοντας ότι θα διεκδικήσουν μαζί με τη Νομαρχία Βοιωτίας την αναβάθμιση και την ποιότητας ζωής των περιοχών τους.

4 σχόλια:

agios thomas είπε...

Ολα καλά σε αυτές τις συσκέψεις.
Οπως λέμε ο Γιάννης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια.
--------------------------
Η απορία μου είναι η εξής σε όλα αυτά;
Ζητάνε νερό από την ΕΥΔΑΠ για όλη την περιοχή και εμείς στον Αγιο Θωμά μετά από μάχες που δεν έκαναν ντόρο από την ΕΥΔΑΠ υδροδοτούμαστε.

Τι τι πέρασαν την ΕΥΔΑΠ; Τη γελάδα που έχει γάλα κάθε μέρα;
Η την αστείρευτη πηγή ύδατος;

Ολοι αυτοί οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη μάλλον λογάριασαν χωρίς ...τη γελάδα.
Για ρωτήστε και κανέναν ειδικό της εταιρείας.
Αμα όλη η περιοχή υδροδοτηθεί από ΕΥΔΑΠ, θα ανταπεξέλθει η γελάδα ή θα τα τινάξει;;;;

Αυτά για αρχή και θα επανέλθουμε.

Μαρία είπε...

Η παραμετρος που θίγεις είναι πολύ σημαντική. Το προβλημα με το πόσιμο νερό είναι σίγουρα "ευρεως φασματος". Ως τώρα στη χωρα μας παιζουμε με τις λέξεις όχι μόνο με τα νερα αλλα και με όλα τα άλλα σημαντικά θέματα. Δεν υπαρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός "θεραπειας", θα τολμουσα να πώ, των βλαβερων συνεπειών της υπερβιομηχανοποιησης καποιων περιοχών. Αντιθετα στο νομο Βοιωτιας, που είναι ήδη επιβαρημένος, σχεδιαζονται περαιτερω ενεργειακες, αυτή τη φορα, βιομηχανικές επενδύσεις. Οι ισορροπίες τείνουν να εξαφανιστουν εντελώς...

παράλληλος είπε...

Εξασθενές το χρώμιο,
ασθενές το αντιδράν.

Μαρία είπε...

Παραλληλε, Προσπαθουν να συγκαλύψουν την κατασταση... Εντος των επιτρεπτων πλαισιών στη Θηβα... Πιειτε αφοβα πολιτες...!