Translate

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Τι συζητήθηκε στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο για τους ελέγχους

Με αφορμή αξιολογήσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύο βιομηχανιών σε Σχηματάρι και Οινόφυτα και της Εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος, στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας της Δευτέρας (27-08-07), διεξήχθη έντονη συζήτηση και επισημάνθηκαν κι άλλες παράμετροι που αφορούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος του νομού και ειδικότερα των περιοχών που αφορούσαν οι ΜΠΕΗ περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, με τον Ασωπό που έχει μεταβληθεί σε αγωγό αποβλήτων με αποτελέσματα λίαν επιβαρυντικά για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, αλλά και το περιβάλλον γενικότερα. Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η διαμαρτυρίες των κατοίκων έφεραν το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονα στην επικαιρότητα το θέμα του νερού που χρησιμοποιείται στην περιοχή, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να επεκτείνονται και να δημιουργούνται καινούργιες ενώ οι έλεγχοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελλιπείς.
Ο επικεφαλής της ΝΑΣ κ. Γιώργος Γκιγκόπουλος δήλωσε σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε στην συνεδρίαση: «Από την στιγμή που δεν παίρνονται μέτρα για την προστασία και την απορρύπανση της περιοχής Οινοφύτων Σχηματαρίου, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε μια καινούργια επένδυση, ούτε μια επέκταση οποιασδήποτε βιομηχανίας κι αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο έτσι ώστε να παρθούνε μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής».
Ο κ. Γκικόπουλος ζήτησε επίσης να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση των ελέγχων: «Προτείναμε να δημιουργηθεί και να γίνει ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί στην ολότητά του το θέμα. Να παρθούν μέτρα και να προταθούν πολύ συγκεκριμένες δράσεις και με έλεγχο το Νομαρχιακό Συμβούλιο από κει και πέρα να παλέψει και να διεκδικήσει και υπάλληλους». Αρνητικός όμως ήταν και ο κ. Α. Ρούσσαρης επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λόγου κι έργων και ζητώντας από την Ν.Α.Β. να διεκδικήσει δυναμικά την στελέχωση του τμήματος περιβάλλοντος: «Δυστυχώς στα λόγια είμαστε καλοί και στις πράξεις κάνουμε άλλα. Υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ λόγου κι έργων. Είδα, με μεγάλη θλίψη, τη Νομαρχιακή πλειοψηφία να ψηφίζει όλες τις εισηγήσεις για διάφορες επεκτάσεις στα εργοστάσια της περιοχής Οινοφύτων και μάλιστα για ένα που αφορούσε απευθείας στον Ασωπό και δε δέχτηκε καν το προβληματισμό μου για περισσότερο έλεγχο (…).
Το ότι δεν έχει προσωπικό η Ν.Α., ας κλείσουμε τη νομαρχία και ας διεκδικήσουμε επιτέλους να έρθουν περισσότεροι υπάλληλοι στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Δεν είναι άλλοθι το ότι δεν υπάρχει προσωπικό.
Το να μην ελέγχουμε αυτούς, που πρόσφατα πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια της Θήβας και κάθε μέρα σκοτώνουν τη ζωή και την υγεία των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς απάντησε ως εξής: «Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι, το γεγονός, ότι αυτή την στιγμή η νομαρχία, στον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος έχει δυο υπάλληλους. Προφανώς δεν αποτελεί άλλοθι, είναι όμως μια απόλυτη πραγματικότητα.Η Νομαρχία Βοιωτίας, όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς, συνεργάζεται συνεχώς με το Σώμα των Επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ που διενεργεί διαρκείς έλεγχους με συνεχή πρόστιμα.
Από εκεί και πέρα ζήτησε από την πολιτεία να «δεσμευτεί σε εκείνες τις μεγάλες πολιτικές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στον Αυλώνα ώστε να μην υπάρχουν λύματα τα οποία μολύνουν την περιοχή κι αποτελεσματικότερους έλεγχους με υψηλά πρόστιμα».
Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο Nομαρχιακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μίμης Αγγέλου πρότεινε, έως ότου η Ν.Α. καλυφθεί με το απαραίτητο για τους ελέγχους προσωπικό να σταματήσει η Νομαρχία Βοιωτίας να εκδίδει γνωμοδοτήσεις.
Ο κ. Περγαντάς σημείωσε σχετικά : «Για τα θέματα αυτά έχουμε κα καταληκτικές ημερομηνίες. Αν το κράτος μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν δείξει με αποτελεσματικό τρόπο ότι θέλει να προστατεύσει το περιβάλλον εμείς θα κάνουμε μια σειρά από ενέργειες όπου πραγματικά θα αισθανθεί η κεντρική διοίκηση τη δύναμή μας».


Τελικά ποιος ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Κι αν η πολιτεία έχει συρρικνώσει το ρόλο τους, αφού είναι μόνο γνωμοδοτικός, γιατι δεν απευθύνονται στο Βοιωτικό λαό;
Γιατί μας κρύβουν την αλήθεια;
Τα δικά τους παιδιά από ποιο νερό πίνουν;
Από ποιον αέρα ανασαίνουν;
Απο πού προέρχονται τα λαχανικά στο δικό τους τραπέζι;
Αν δεν γνωρίζουν, είναι επικίνδυνοι...
Αν γνωρίζουν, είναι αφελείς...

1 σχόλιο:

agios thomas είπε...

Και γνωρίζουν και ποιουν τη νήσσα.
Και εγληματι...σμένοι είναι.