γράφει η Μαρία Αβορίτη
Με αφορμή αξιολογήσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύο βιομηχανιών σε Σχηματάρι και Οινόφυτα και της Εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος, στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας της Δευτέρας (27-08-07), διεξήχθη έντονη συζήτηση και επισημάνθηκαν κι άλλες παράμετροι που αφορούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος του νομού και ειδικότερα των περιοχών που αφορούσαν οι ΜΠΕ
Η περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, με τον Ασωπό που έχει μεταβληθεί σε αγωγό αποβλήτων με αποτελέσματα λίαν επιβαρυντικά για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, αλλά και το περιβάλλον γενικότερα.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η διαμαρτυρίες των κατοίκων έφεραν το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονα στην επικαιρότητα το θέμα του νερού που χρησιμοποιείται στην περιοχή, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να επεκτείνονται και να δημιουργούνται καινούργιες ενώ οι έλεγχοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελλιπείς.
Ο επικεφαλής της ΝΑΣ κ. Γιώργος Γκιγκόπουλος δήλωσε σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε στην συνεδρίαση: «Από την στιγμή που δεν παίρνονται μέτρα για την προστασία και την απορρύπανση της περιοχής Οινοφύτων Σχηματαρίου, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε μια καινούργια επένδυση, ούτε μια επέκταση οποιασδήποτε βιομηχανίας κι αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο έτσι ώστε να παρθούνε μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής». Ο κ. Γκικόπουλος ζήτησε επίσης να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση των ελέγχων: «Προτείναμε να δημιουργηθεί και να γίνει ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί στην ολότητά του το θέμα. Να παρθούν μέτρα και να προταθούν πολύ συγκεκριμένες δράσεις και με έλεγχο το Νομαρχιακό Συμβούλιο από κει και πέρα να παλέψει και να διεκδικήσει και υπάλληλους». Αρνητικός όμως ήταν και ο κ. Α. Ρούσσαρης επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λόγου κι έργων και ζητώντας από την Ν.Α.Β. να διεκδικήσει δυναμικά την στελέχωση του τμήματος περιβάλλοντος: «Δυστυχώς στα λόγια είμαστε καλοί και στις πράξεις κάνουμε άλλα. Υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ λόγου κι έργων. Είδα, με μεγάλη θλίψη, τη Νομαρχιακή πλειοψηφία να ψηφίζει όλες τις εισηγήσεις για διάφορες επεκτάσεις στα εργοστάσια της περιοχής Οινοφύτων και μάλιστα για ένα που αφορούσε απευθείας στον Ασωπό και δε δέχτηκε καν το προβληματισμό μου για περισσότερο έλεγχο (…).Το ότι δεν έχει προσωπικό η Ν.Α., ας κλείσουμε τη νομαρχία και ας διεκδικήσουμε επιτέλους να έρθουν περισσότεροι υπάλληλοι στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Δεν είναι άλλοθι το ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Το να μην ελέγχουμε αυτούς, που πρόσφατα πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια της Θήβας και κάθε μέρα σκοτώνουν τη ζωή και την υγειά των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς απάντησε ως εξής: «Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι, το γεγονός, ότι αυτή την στιγμή η νομαρχία, στον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος έχει δυο υπάλληλους. Προφανώς δεν αποτελεί άλλοθι, είναι όμως μια απόλυτη πραγματικότητα.
Η Νομαρχία Βοιωτίας, όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς, συνεργάζεται συνεχώς με το Σώμα των Επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ που διενεργεί διαρκείς έλεγχους με συνεχή πρόστιμα. Από εκεί και πέρα ζήτησε από την πολιτεία να «δεσμευτεί σε εκείνες τις μεγάλες πολιτικές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στον Αυλώνα ώστε να μην υπάρχουν λύματα τα οποία μολύνουν την περιοχή κι αποτελεσματικότερους έλεγχους με υψηλά πρόστιμα». Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο Nομαρχιακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μίμης Αγγέλου πρότεινε, έως ότου η Ν.Α. καλυφθεί με το απαραίτητο για τους ελέγχους προσωπικό να σταματήσει η Νομαρχία Βοιωτίας να εκδίδει γνωμοδοτήσεις. Ο κ. Περγαντάς σημείωσε σχετικά : «Για τα θέματα αυτά έχουμε κα καταληκτικές ημερομηνίες. Αν το κράτος μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν δείξει με αποτελεσματικό τρόπο ότι θέλει να προστατεύσει το περιβάλλον εμείς θα κάνουμε μια σειρά από ενέργειες όπου πραγματικά θα αισθανθεί η κεντρική διοίκηση τη δύναμή μας».
Το θέμα της αξιολόγησης ΜΠΕ λόγω λιμενικών εγκαταστάσεων εφαρμογής βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και όλων των συνοδών έργων της εταιρίας ΑτΕ που λειτουργεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, αναβλήθηκε καθώς η γνωμοδότηση της κοινότητας Αντίκυρας θεωρήθηκε ασαφής. Επίσης, η παρουσία των όμορων Δήμων και Κοινοτήτων και η γνωμοδότηση τους πάνω στο θέμα θεωρήθηκε απαραίτητη. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της εταιρίας αλλά και οικολογικές οργανώσεις τόσο από τη Βοιωτία όσο και από την Κόρινθο.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο ενώ ο κ. Γκικόπουλος επεσήμανε ότι για τη λειτουργία της δεύτερης μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας, που αφορά η μελέτη, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού καθώς για τη λειτουργία του απαιτείται ψυχρή τήξη. Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας τόνισε επίσης ότι ο Κορινθιακός ήδη επιβαρύνεται με την απόθεση της κόκκινης λάσπης που απορρίπτεται από την ΑτΕ.
Αιχμές άφησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ρούσσαρης: «Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί το τι ακριβώς παίζεται, αν παίζεται, και θα είναι καλό να είναι όλοι οι παράγοντες εδώ και η τοπική κοινωνία και οι οικολόγοι και η τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά και το εργοστάσιο. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θα είμαστε άξιοι της ψήφου των πολιτών αν στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν δώσουμε όλη την ψυχή μας κι όλη την αλήθεια. Εγώ θεωρώ έγκλημα κι έσχατη προδοσία κατά των επόμενων γενιών να μην προστατεύουμε το περιβάλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου