Translate

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Σάββατο 6/12 στα Εξάρχεια ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού. Αυτό το συμβάν πυροδότησε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη για τα ελληνικά δεδομένα, πρώτα στην Αθήνα και ύστερα και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η έκρηξη περίκλειε ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες από φοιτητές και μαθητές και τον αντιεξουσιαστικό χώρο μέχρι της κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο της “Δημοκρατίας” μας (μετανάστες, χρήστες ουσιών κτλπ) ,όλοι οι παραπάνω εξέφρασαν την συσσωρευμένη οργή τους με ποικίλους τρόπους και με αποσπασματικό χαρακτήρα αλλά παρόλα αυτά τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν μπορούν να μετατεθούν (και συνάμα να σκεπαστούν) σε κάποιους ασυνείδητους “κουκουλοφόρους” από την οργανωμένη προσπάθεια των κοστουμοφόρων πολιτικών και τα ΜΜΕ που τους εκφράζουν.
Από την Κυριακή κιόλας πρυτανείες πανεπιστημίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές οι σχολές για τις προσεχείς μέρες. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους φοιτητές του ΠΟΑ από τη γραμματεία ότι η σχολή θα μείνει κλειστή μέχρι και την Τετάρτη 10/12, με απόφαση της διοικούσας επιτροπής, προς ένδειξη πένθους για το νεκρό μαθητή. Ουσιαστικός σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν η αποτροπή της κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Μετά από επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα καθώς και σε άλλους στόχους το Σάββατο και την Κυριακή, ήταν δεδομένο πως τη Δευτέρα οι φοιτητές θα έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους και θα αξιοποιούσαν το «πανεπιστήμιο» ως κέντρο διακίνησης ιδεών με αποτέλεσμα μαζικές καταλήψεις και συμμετοχή πολλών φοιτητών σε διαδηλώσεις.
Συζητώντας και κατανοώντας τα παραπάνω μια μικρή μερίδα φοιτητών αποφασίσαμε τη Δευτέρα, να παραμείνουμε στο κτίριο του πανεπιστημίου μετά την αποχώρηση της γραμματείας. Μέσα στις επόμενες ώρες καλέσαμε έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό ψηφοφορία για υπέρ ή κατά της κατάληψης και διαμορφώσαμε τους λόγους για τους οποίους προβαίναμε σε αυτή την κίνηση: διαμαρτυρία για τη δολοφονία του 15χρονου και την απόφαση της διοικούσας επιτροπής να κλείσει τη σχολή. Επιπλέον ζητούσαμε ανάκληση αποφάσεων που αφορούν το ίδρυμα, και οι οποίες αποτελούν ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου καθώς και την άμεση διεκπεραίωση λειτουργικών ζητημάτων της σχολής. Η έκτακτη γενική συνέλευση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της και στη συνέχεια ξεκινήσαμε πορεία προς το αστυνομικό τμήμα με πολίτες της Λιβαδειάς.
Προκειμένου η κατάληψη να αποκτήσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλλά και ένα πολιτικό στίγμα αποφασίσαμε να θίξουμε και προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη κοινωνία τον τελευταίο καιρό. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, η οποία συντελεί δραστικά και θα συντελέσει ακόμα περισσότερο σε ανεργία, πληθωρισμό, μείωση μισθών · το πλήθος των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. (Μονή Βατοπεδίου, JP Morgan, υπόθεση Ζαχόπουλου κτλ) · η αναδιάρθρωση ασφαλιστικού και εκπαιδευτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., και η οποία θίγει ένα σύνολο εργασιακών και φοιτητικών κεκτημένων · και τέλος η προπαγάνδα που επιχειρούν τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό να αποθαρρύνουν το συνολικό κίνημα και να το απομονώσουν, αποτελούν ζητήματα με τα οποία συνδεθήκαμε την αμέσως επόμενη μέρα.
Αυτή τη στιγμή στην μικρή κοινωνία της Λιβαδειάς αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα παρατηρείται μια αποδυνάμωση και απαξίωση των κινητοποιήσεων για την οποία σημαντική ευθύνη έχουν τα Μ.Μ.Ε. Επιπλέον φήμες ευτελούς λογικής διαδέχονται η μία την άλλη. Δεν έχει έρθει κανένα “λεωφορείο με αναρχικούς από την Αθήνα για να μας βοηθήσει”, ούτε και “μας υποκινούν αναρχικοί”. Οι “δημιουργοί” τέτοιων ηλιθιοτήτων, θα ήταν καλύτερα να αρχίσουν να συνειδητοποιούν την πολιτική σημασία των δρώμενων, παρά να προσπαθούν απεγνωσμένα να παράγουν το επόμενο κουτσομπολιό της Λιβαδειάς. Εμείς ως μερίδα του φοιτητικού συλλόγου που στηρίζει την εδώ κατάληψη δικαιώνουμε τους αγώνες και αναγνωρίζουμε ότι οι αιτίες πίσω από την οργή των τελευταίων ημερών δεν είναι ούτε η κρατική δολοφονία του 15χρονου, ούτε μερικά σκάνδαλα της κυβέρνησης του Καραμανλή. Αυτά αποτελούν απλά τις σταγόνες που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει. Το κοινωνικό καταναλωτικό καθεστώς και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα, δομές οι οποίες αλληλοαναπαράγονται και επιφέρουν αλλοτρίωση σε κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτές, βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες βίαιες αντιδράσεις. Καταδικάζουμε την προπαγανδιστική τακτική των Μ.Μ.Ε. που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι η δολοφονία του 15χρονου χρησιμοποιείται από περιθωριακά στοιχεία με σκοπό τη δημιουργία επεισοδίων. Προβάλλεται ένας παραλογισμός ως περιεχόμενο της συνολικής αντίδρασης και υποκρύπτεται κάθε πολιτική θέση που δικαιώνει τα δρώμενα. Μιλάνε για δήθεν ˝πλιάτσικο˝ από αλλοδαπούς και περιθωριακές ομάδες χωρίς να σχολιάζεται των τεραστίων διαστάσεων πλιάτσικο από κυβέρνηση και εκκλησία.
Θεωρούμε σκοπό της κατάληψης να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα κέντρο διακίνησης ιδεών που θα προσφέρεται σε ολόκληρη την κοινότητα της Λιβαδειάς με στόχο την αντι-ενημέρωση μπροστά στην προπαγάνδα που επιχειρείται από τα Μ.Μ.Ε., την συζήτηση πάνω στα ευρύτερα πολιτικά προβλήματα και τα λειτουργικά προβλήματα του συγκεκριμένου ιδρύματος καθώς και την ενδυνάμωση των αγώνων.
Καλούμε φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές και όλους τους πολίτες της Λιβαδειάς να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας.


Κατάληψη Πανεπιστημίου Λιβαδειάς

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειναι γνωστο τοις πασι πως υπαρχει παρακρατος και πως αυτο το αθωο 15 χρονο παιδι δολοφονηθηκε αγριως
απο το συστημα που εκπροσωπουν και στο οποιο λαμβανουν μερος μονον οι ιδιοι
γιαννης κερναει γιαννης πινει

www.arelis.gr
περιεχει το λογοκριμενο απο το καθεστως ερωτονομικον που σοκαρε την αρχουσα ταξη με το αναρχικο του περιεχομενο

Ανώνυμος είπε...

ειναι γνωστο τοις πασι πως υπαρχει παρακρατος και πως αυτο το αθωο 15 χρονο παιδι δολοφονηθηκε αγριως
απο το συστημα που εκπροσωπουν και στο οποιο λαμβανουν μερος μονον οι ιδιοι
γιαννης κερναει γιαννης πινει

www.arelis.gr
περιεχει το λογοκριμενο απο το καθεστως ερωτονομικον που σοκαρε την αρχουσα ταξη με το αναρχικο του περιεχομενο

Ανώνυμος είπε...

Very good!